Hovězí závitky plněné játry a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí závitky plněné játry a žampiony
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47652 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
250 g | Játra drůbeží |
2 polévková lžíce | Kečup |
1 ks | Okurky nakládané |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Polévkové kostky Vitana |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Víno bílé |
1 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 209,7mg |
Draslík | 469,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 304,1mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Okurky nakládané, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Játra drůbeží, Kečup, Olej olivový, Pepř černý mletý, Polévkové kostky Vitana, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí závitky plněné játry a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Žampiony opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Okurku také nakrájíme na kostky. Vejce v misce metlou rozšleháme. V další misce smícháme worcesterovou omáčku, kečup a Vitanu. |
2 | V pánvi rozehřejeme polovinu oleje, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená játra, která opepříme a přisypeme plátky žampionů. Přilijeme trochu vína a vše přikryté dusíme doměkka. Během dušení občas promícháme a v případě potřeby přilijeme víno. Ke konci dušení přimícháme nakrájenou okurku. Když jsou játra i žampiony měkké, přidáme rozšlehané vajíčko, osolíme a mícháme, až směs zcela zhoutne. |
3 | Hovězí maso rozdělíme na 4 plátky, které omyjeme, osušíme, rozklepeme, opepříme a osolíme. Na ně rozprostřeme připravenou játrovou směs, zabalíme je a zajistíme proti rozevření párátky nebo grilovacími jehlami. |
4 | V pánvi rozpálíme zbylý olej a závitky na něm zprudka opečeme ze všech stran. Pak oheň zmírníme, přilijeme zálivku z worcesteru a kečupu a dusíme přikryté poklicí doměkka. |
5 | Podáváme s bramborami, přelité šťávou. |
Poznámka
Čerstvé žampiony můžeme nahradit žampiony sterilovanými, které necháme v sítu okapat. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.