Hovězí roštěnky s kořenovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí roštěnky s kořenovou zeleninou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47661 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
600 g | Hovězí roštěnka níz. peč. |
5 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Masox |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 špetka | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 87,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Máslo čerstvé, Masox, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí roštěnky s kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké proužky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. |
2 | Masox rozmícháme v hrnku s vodou a na ohni necháme přejít varem. |
3 | Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo. |
4 | V pánvi rozehřejeme olej, roštěnky na něm po obou stranách zprudka opečeme a přeložíme je z pánve do mísy. |
5 | V pánvi na oleji po pečení masa krátce podusíme nakrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku, přilijeme vývar z Masoxu, promícháme a vložíme zpět roštěnky. Přikryté dusíme doměkka. Během dušení obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně |
6 | přiléváme masoxový vývar. |
7 | V druhé pánvi na másle podusíme jemné proužky mrkve, celeru a petržele. |
8 | Téměř měkké roštěnky přendáme do zapékací mísy. Šťávu v pánvi po jejich dušení zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, promícháme a vaříme, dokud nezačne houstnout. |
9 | Roštěnky v zapékací míse pokryjeme dušenou zeleninou, na ni položíme plátky citronu, vše přelijeme smetanovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, krátce zapečeme. |
Poznámka
Nejvhodnější přílohou jsou opečené brambory.