Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami
Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47674 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
1 špetka | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
1 dl | Hovězí vývar základní |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Nové koření mleté |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
1 špetka | Sůl |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 95,5mg |
Draslík | 918,4mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hovězí vývar základní, Petržel kořen, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Nové koření mleté, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na proužky. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. |
2 | Maso vcelku omyjeme, osušíme a protkneme proužky slaniny. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm prudce ze všech stran opečeme. |
3 | V pekáči nebo zapékací míse na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou cibuli, pak přidáme ostatní zeleninu a houby, opepříme, osolíme, posypeme novým kořením a rozdrceným bobkovým listem. Vše důkladně promícháme a na tuto směs pak přemístíme z pánve opečené maso. Přilijeme vývar a dáme dusit do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Během dušení maso občas obrátíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně podléváme vývarem. Když je maso téměř měkké, necháme v troubě ještě chvíli péct odkryté, aby mělo křupavou kůrku. Upečené vyjmeme a necháme v teple. |
4 | Zapékací mísu se zbylou šťávou s houbami a zeleninou necháme na ohni částečně vyvařit, pak přisypeme mouku, přilijeme zbylý vývar a nakonec ještě smetanu. Vše důkladně promícháme a necháme vařit, až omáčka začne být hustší. |
Poznámka
Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky. Podáváme přelité omáčkou. Místo žampionů je možné použít i jiné druhy hub.