Hovězí maso se smetanovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí maso se smetanovou omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47678 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
750 g | Hovězí maso zadní |
1 špetka | Majoránka |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2,5 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 157,0mg |
Draslík | 117,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 12,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Majoránka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí maso se smetanovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smetanu v misce metlou smícháme s moukou. |
2 | Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, opepříme a osolíme. |
3 | V rozehřáté pánvi necháme zesklovatět nakrájebnou slaninu a přendáme ji do misky. K vypečenému tuku přilijeme olej a na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Pak přidáme proužky masa a za stálého míchání opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, dáme zpět slaninu, přidáme nakrájený česnek a majoránku, vše podlijeme vínem. Zmírníme oheň a přikryté dusíme pomalu doměkka. Měkké maso vyjmeme z pánve a v misce dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. |
4 | Do šťávy v pánvi za stálého míchání přilijeme smetanu s moukou a vaříme, až vznikne smetanově krémová, ale ne příliš hustá omáčka. Na servírovací talíře dáme porce masa, které omáčkou přelijeme. |
Poznámka
Nejvhodnější přílohou jsou knedlíky.