Klasická majonéza podle Ramsaye - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klasická majonéza podle Ramsaye
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47718 |
Kategorie: | Salátové zálivky |
Ingredience
1 kávová lžička | Hořčice v prášku |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
300 ml | Olej arašídový (podzemnicový) |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 671,6mg |
---|---|
Cholesterol | 185,1mg |
Draslík | 20,3mg |
Vláknina | 66,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 12,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ocet vinný, Olej arašídový (podzemnicový), Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice v prášku, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klasická majonéza podle Ramsaye postup přípravy receptu:
1 | V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty. |
2 | Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. |
3 | Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny. |
Poznámka
Obměny základní majonézy: Mousseline – do hotové majonézy vmícháme 140 ml šlehačky. Gribiche – přidáme 1 vejce natvrdo, 2 lžíce kaparů a 2 lžíce petrželové natě, vše nakrájené nadrobno. Řeřichová majonéza – přidáme 3 lžíce nadrobno nakrájené řeřichy Sardelová majonéza – přidáme 1 lžíci výtažku z ančoviček a 4 nadrobno nakrájené ančovičky