Hovězí budějovický guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí budějovický guláš
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47744 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
2 ks | Cibule |
750 g | Hovězí maso přední |
1 dl | Hovězí vývar základní |
1 špetka | Kmín drcený |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
2 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 133,3mg |
Draslík | 966,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,6mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Cibule, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Kmín drcený, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí budějovický guláš postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. |
2 | Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli. Pak do pánve nasypeme rozdrcený kmín, přidáme opepřené a osolené maso a za stálého míchání je prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, vydusíme ji, zaprášíme moukou, přisypeme mletou papriku, krátce osmahneme a přilijeme vývar. Pak ještě přidáme rajčatový protlak a majoránku, vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar. |
3 | V menší druhé pánvi osmahneme kostičky slaniny a na ní podusíme doměkka nakrájená rajčata a papriky. Zeleninovou směs přidáme k měkkému dušenému masu se šťávou a vše důkladně promícháme. |
4 | Guláš podáváme s vařenými bramborami nebo houskovými knedlíky. |