Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 48024 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
22 g | Droždí |
50 g | Hera |
50 g | Máslo čerstvé |
3,5 dl | Mléko polotučné |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Přísady | |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Šunka uzená |
250 g | Sýr Oštiepok |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Olivová pasta | |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Olivy černé |
100 g | Olivy zelené |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
3 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na opečení | |
1 polévková lžíce | Česnekové máslo |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 91,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 231,4mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Tymián čerstvý, Česnek, Chilli paprička, Cukr krupice, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Šunka uzená, Sýr Oštiepok, Olivy černé, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Česnekové máslo, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme k nim 1 lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když kvasnice vykynou, k mouce přidáme sůl, vejce a |
2 | roztopené vlahé máslo s Herou. Vše promícháme, přilijeme ještě 2.5 dl mléka a těsto důkladně uhněteme. Poprášíme ho trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45-60 minut. |
3 | Mezitím si nakrájíme uzenou šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Každou ingredienci odložíme zvlášť do misek. Omyjeme petrželku s tymiánem, vodu setřepeme a drobně je posekáme. |
4 | Ještě si připravíme olivovou pikantní pastu. Černé a zelené nakládané olivy (bez pecek) scedíme, necháme okapat a drobně je pokrájíme. Nakládaná sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně pokrájíme. Očištěný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Vše dáme do jedné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme i přidat cukr. |
5 | Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 3 části. Do první části těsta zapracujeme šunku, do druhé části sýr, do třetí bylinky. Každou část těsta uhněteme do bochánku. Z bochánků vyválíme válečky stejné velikosti, zakryjeme je a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z nich upleteme cop, který položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho asi 15-20 minut kynout. Poté ho dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 170°C-180°C přibližně 35-40 minut. Aby se nám chléb nepřipálil, po 15 minutách pečení ho překryjeme pečícím papírem. |
6 | Upečený chléb necháme vychladnout, poom ho nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme česnekové máslo s olivovým olejem a plátky opečeme z každé strany dozlatova. Horké potřeme olivovou pastou a podáváme. |