Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48581 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Rozmarýn sušený |
250 g | Rýže loupaná |
250 g | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
750 g | Vepřová kýta |
2,5 dl | Víno červené |
1 l | Voda pitná |
150 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 144,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Oříšky piniové, Rozmarýn sušený, Rýže loupaná, Šalotka, Sůl, Vepřová kýta, Víno červené, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Šalotky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme i se zelenou natí na kolečka. |
2 | Vepřové maso rozporcujeme na plátky, které omyjeme a osušíme. |
3 | V pánvi rozehřejeme olej a plátky masa na něm z obou stran prudce opečeme. Během pečení je okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. Potom k masu přidáme nakrájené šalotky, smažíme 5 minut a přilijeme červené víno. Směs v pánvi přivedeme k varu a vmícháme zakysanou smetanu. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme 20 minut. |
4 | Ve velkém hrnci v dostatečném množství vroucí osolené vody uvaříme rýži. |
5 | Na malé pánvi bez tuku prudce osmahneme piniová semínka a jarní cibulky, pak je přimícháme do uvařené rýže. |
6 | Po 20 minutách dušení vyjmeme z pánve maso, zabalíme ho do alobalu a uložíme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Omáčku v pánvi necháme ještě chvíli vařit a případně dochutíme pepřem a solí. |
7 | Maso rozložíme na servírovací talíře, přidáme k němu rýži s cibulkou, polijeme omáčkou a podáváme. |