Vepřový měšec plněný nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový měšec plněný nádivkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 48704 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Jehněčí krkovice |
Na nádivku | |
---|---|
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
100 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
100 g | Veka |
150 g | Vepřový bok uzený |
Na omáčku | |
1 ks | Cibule |
60 g | Houby sušené |
3 polévková lžíce | Majonéza |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
Na přílohu | |
750 g | Brambory |
50 g | Česnek medvědí |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 250,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,9mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Rozmarýn čerstvý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Cibule, Majonéza, Brambory, Sádlo škvařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí krkovice, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Veka, Vepřový bok uzený, Houby sušené, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková), Česnek medvědí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřový měšec plněný nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Plátky vepřové krkovice naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Veku nakrájíme na malé kostičky, osolíme a mírně posypeme mletým muškátovým oříškem. Špenátové listy nasekáme nadrobno a přidáme k pečivu. Uzené vepřové pokrájíme na kostičky, cibuli rovněž. Houby, které jsme si už dopředu namočili do vody, dáme do menšího hrnku s vodou, necháme povařit. |
2 | Připravíme si pánev, na které rozpustíme máslo a přihodíme na něj kostičky uzeného bůčku. Pouze lehce prohřejeme, ale neškvaříme. Přidáme cibuli, také ji zahřejeme, na pánev vsypeme i pokrájené kostičky pečiva a špenát. Lehce promícháme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Nejprve do nádivky vmícháme žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ho také do nádivky. Zalijeme smetanou, zamícháme. |
3 | Přichystáme si zapékací mísu, vymažeme ji rozpuštěným máslem. Vložíme rozmarýn a posypeme dno cibulí, kterou jsme nasekali na hrubo. |
4 | Na každý z plátků krkovice položíme hromádku nádivky, potravinářskou nití je všechny svážeme do podoby měšce a vložíme do zapékací mísy. Předehřejeme si troubu na 200 °C, mísu s měšci masa vložíme do trouby, pečeme 30 minut. |
5 | Zatím v kastrolu rozpustíme máslo, nadrobno posekáme cibuli, kterou do kastrolu na máslo vsypeme. Poprášíme moukou a restujeme. Přilijeme vařené houby i s vodou, vše dobře promícháme a počkáme, dokud nezačne vřít. Přilijeme smetanu, vložíme čtvrt lžičky česneku utřeného se solí, opepříme, osolíme, přidáme majonézu. |
6 | Na přílohu uvaříme ve slupce brambory, oloupeme je, lehce pomastíme sádlem a přidáme k nim nadrobno nasekaný medvědí česnek. Promícháme, v hrnci mírně prohřejeme. Přidáme k masovým měšcům, které přelijeme uvařenou houbovou omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.