Hrušky s noky z krupice s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrušky s noky z krupice s mákem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48758 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
30 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Cukr vanilka |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
2 ks | Hrušky |
25 g | Krupice dětská |
1 polévková lžíce | Mák mletý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
50 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 229,6mg |
Draslík | 221,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebíček, Hrušky, Skořice mletá, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Krupice dětská, Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hrušky s noky z krupice s mákem postup přípravy receptu:
1 | Hrušky oloupeme, rozřízneme na délku a odstraníme jádřince. |
2 | V hrnci smícháme decilitr vody, 20 g cukru, skořici a hřebíček, směs přivedeme k varu. Přidáme nakrájené hrušky a pod pokličkou je dusíme 50 minut na mírném ohni. Během dušení hrušky jednou obrátíme. Pak hrušky i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout. |
3 | V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme také vychladnout. |
4 | Před servírováním vždy položíme půlku hrušky důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ji trochou vývaru, dáme na ni kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem. |