Zelný šumavský knedlík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelný šumavský knedlík
Zelný šumavský knedlík
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 48793 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
50 dkg | Mouka pšeničná hrubá |
100 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2,5 l | Voda pitná |
2,2 dl | Zakysaná smetana |
30 dkg | Zelí kysané |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 168,3mg |
Draslík | 168,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Zelí kysané, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelný šumavský knedlík postup přípravy receptu:
1 | Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme na zlaté škvarky a dáme je mísy i s tukem. Žemle nakrájíme na kostičky a přidáme ke škvarkům. Kysané zelí vymačkáme ze šťávy, pokrájíme ho na na drobné kousky a dáme do mísy k žemlím. Přisypeme 50 dkg hrubé mouky, přidáme 2 vejce, které rozšleháme v zakysané smetaně. Podle potřeby přisypeme mouku, těsto by mělo být tužší. |
2 | V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Pomocí rukou vytvoříme malé kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a pomalu je vaříme asi 20 minut. Občas knedlíky promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Podáváme horké. |
Poznámka
K zelným knedlíkům podáváme kysané zelí a posypeme je vepřovými škvarky. Podle chuti je mastíme sádlem nebo máslem. Výborné jsou i s opraženou strouhankou.