Mražený jahodový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mražený jahodový dezert
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 48878 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
120 g | Arašídy |
20 ml | Citronová šťáva |
20 g | Cukr moučkový |
20 g | Jahody zahradní |
100 g | Máslo arašídové |
500 g | Protlak jahodový |
250 g | Sirup cukrový |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 270,2mg |
Draslík | 253,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,2mg |
Vitamín E | 5,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Máslo arašídové, Sirup cukrový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídy, Protlak jahodový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mražený jahodový dezert postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme cukrový sirup(glukózový) a povaříme. Jakmile začne tmavnout, přimícháme polovinu ořechů, promícháme a odstavíme. Nalijeme do nádoby s nepřilnavým povrchem a necháme ztuhnout. Vychadlou hmotu rozmixujeme, plech vymažeme tukem, rovnoměrně posypeme oříškovou hmotou, vložíme do rozpálené trouby a pečeme 5 minut, posypeme zbytkem ořechů a pečeme ještě 1-2 minuty. Z hmoty tvořítkem vykrojíme kolečka a necháme vychladnout. |
2 | Do mísy nalijeme víno, citronovou šťávu, přidáme jahodový protlak, promícháme a celou misku dáme na mrazák. |
3 | Do kovové misky rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr, misku vložíme do horké vody a vejce s cukrem metlou vyšleháme do pěny. Přimícháme změklé arašídové máslo, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a dáme také do mrazáku. |
4 | Když obě směsi ztuhnou, na dezertní talířky položíme po jednom kolečku oříškové hmoty a stejným tvořítkem, kterým jsme vykrajovali kolečka, vykrojíme ze smetanové hmoty válečky, položíme je na oříšková kolečka, přiklopíme druhým oříškovým kolečkem a navrch vytvoříme kopeček z jahodové hmoty, ozdobíme půlkou čerstvé jahody a podáváme. |