Pirohy s houbami a šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pirohy s houbami a šunkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 49093 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
40 g | Houby sušené |
1 polévková lžíce | Kmín mletý |
450 g | Listové těsto |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 hrst | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
1 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Víno bílé |
250 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 139,8mg |
Draslík | 576,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Kmín mletý, Listové těsto, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pirohy s houbami a šunkou postup přípravy receptu:
1 | Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout. |
2 | Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. |
3 | Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku. |
4 | Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme nakrájenou cibuli a šunku. Přidáme víno a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce kysané smetany. |
5 | Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. |
6 | Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme a necháme 30 až 45 minut odpočinout. |
7 | Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu. |
8 | Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl. |
9 | Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou. |