Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49191 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Baby špenát |
350 g | Hroznové víno |
200 g | Kerblík |
65 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Noilly Prat |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
600 g | Platýz - filety |
4 ks | Šalotka |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
550 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 229,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 180,6mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Baby špenát, Hroznové víno, Kerblík, Platýz - filety, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Noilly Prat, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem Noilly Prat a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500 ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme, přecedíme přes jemné síto a udržujeme v teple. |
2 | Troubu předehřejeme na 180°C. Ve velké pánvi nebo pekáčku opečeme na olivovém oleji plátky platýze, nejprve z jedné strany dozlatova, pak je obrátíme a asi minutu je opékáme z druhé strany. Podlijeme 50 ml rybího vývaru a dáme na 4-5 minut do trouby. Občas podléváme vypečenou šťávou. |
3 | V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme oprané a osušené listy baby špenátu. Ty na mírném ohni převracíme dokud špenát neuvadne. |
4 | Kuličky hroznového vína vložíme do rybího krému a necháme prohřát. Nadrobno nasekáme kerblík |
5 | Špenát upravíme na nahřáté talíře, navrch položíme plátky ryby, obložíme kuličkami vína a přelijeme rybím krémem. Posypeme kerblíkem a podáváme. |