Zdíkovská polévka s libečkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdíkovská polévka s libečkem
Zdíkovská polévka s libečkem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49412 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
100 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Houby sušené |
1 polévková lžíce | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kudrnka |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Namočené krupky | |
---|---|
3 polévková lžíce | Krupky trhané |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 515,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Majoránka, Sůl, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Houby sušené, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Krupky trhané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zdíkovská polévka s libečkem postup přípravy receptu:
1 | Sušené hřibovité houby promyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do misky a zalijeme 2 dl vody. Necháme je namočené 30 minut, potom je scedíme a pokrájíme na menší kousky. |
2 | Malé krupky dobře promyjeme, dáme do druhé misky a zalijeme též 2 dl vody. Necháme je namočené tak dlouho, jako houby. Potom je scedíme a necháme okapat. |
3 | Oloupeme a omyjeme mrkev, 1/4 celeru, petržel a brambory. Brambory pokrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli s česnekem a drobně je pokrájíme. Celerovou nať a libeček omyjeme a svážeme. |
4 | V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní pokrájenou zeleninu a krátce, za stálého míchání, zeleninu osmažíme. Zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a krupky a snítky celerové natě a libečku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a pomalu vaříme 25-30 minut doměkka. Z uvařené polévky vyjmeme celerovou nať a libeček a podáváme posypané nasekanou petrželkou. |