Pošumavská kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pošumavská kulajda
Pošumavská kulajda
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49442 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
17 g | Houby sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
2,5 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 155,2mg |
Draslík | 699,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín celý, Kopr čerstvý, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pošumavská kulajda postup přípravy receptu:
1 | Přibližně půl hodiny před vařením promyjeme 15-17 g sušených hub, dáme je do misky a zalijeme vodou (2 dl). Necháme je bobtnat 30 minut. |
2 | Oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kostičky, dáme do hrnce s 8 dl vody, 1.5 lžičkou soli a kmínem. Houby i s vodou přidáme k bramborám a společně je vaříme 20 minut. |
3 | Poté přilijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali vejce s pepřem. Vaříme další 3-4 minuty, přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr s pažitkou, polévku podle chuti dosolíme a podáváme. |
Jedna z neoblíbenějších polévek. Skvělá houbová chuť a mléčná jemnost, to je to, co tuto polévku proslavilo. Hodnotím kladně :)