Žebírka po jižansku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 460 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žebírka po jižansku
Celkový čas: | 460 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 440 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49525 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Celer řapíkatý |
25 g | Chilli koření mleté |
80 g | Cibule červená |
90 g | Cukr krupice |
80 g | Cukr třtinový |
300 g | Karotka |
40 g | Kmín mletý |
90 g | Paprika mletá sladká |
40 g | Pepř černý mletý |
4 ks | Salát římský |
120 g | Sůl |
5000 g | Vepřová žebra |
Dresing na salát Caesar Ambiente [46998] | |
---|---|
18 g | Ančovička - filety |
6 g | Česnek |
6 g | Cukr třtinový |
24 g | Hořčice Dijonská |
24 g | Ocet vinný |
132 g | Olej olivový |
1,5 g | Pepř černý mletý |
4,5 g | Sůl |
90 g | Vaječný žloutek slepičí |
Omáčka z manga a chilli Ambiente [46919] | |
2,5 g | Chilli koření mleté |
250 g | Kečup |
5 g | Koriandr mletý |
150 g | Marmeláda mangová |
5 g | Paprika mletá sladká |
2,5 g | Pepř cayenský |
5 g | Petržel - nať |
5 g | Provensálské koření |
100 g | Pyré mangové |
5 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 258,6mg |
Draslík | 999,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,9mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Chilli koření mleté, Cukr krupice, Cukr třtinový, Karotka, Paprika mletá sladká, Salát římský, Sůl, Vepřová žebra, Ančovička - filety, Česnek, Cukr třtinový, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Chilli koření mleté, Koriandr mletý, Paprika mletá sladká, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Kmín mletý, Pepř černý mletý, Hořčice Dijonská, Olej olivový, Pepř černý mletý, Kečup, Petržel - nať, Provensálské koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Marmeláda mangová, Pyré mangové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Žebírka po jižansku postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme marinádu na žebra. Na horkou suchou pánev nasypeme mletou sladkou papriku, mletý kmín, čerstvě mletý pepř a mleté chilli koření. Směs koření 10 minut pomalu pražíme tak, aby se nespálila. Opražené koření smícháme v misce se solí, krupicovým cukrem a třtinovým cukrem a tuto suchou marinádu důkladně vetřeme do vepřových žeber. Žebra necháme v chladu marinovat 24 hodin. |
2 | Do trouby předehřáté na 130 °C vložíme rendlík s vařící vodou a nad něj nádobu s marinovanými žebry. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 100°C, při ní pečeme jednu hodinu. Potom snížíme teplotu na 75°C a pokračujeme v pečení ještě dalších 6 - 7 hodin. |
3 | Mezitím pokrájíme na hranolky oloupanou karotku s řapíkatým celerem, červenou cibuli nakrájíme na osminky a římský salát rozebereme na jednotlivé listy. |
4 | Upečená žebra nakrájíme podle kostí a vyskládáme na talíře. |
5 | Servírujeme s čerstvou nakrájenou zeleninou a listy salátu pokapanými dresinkem na Caesar salát Ambiente a mango-chilli omáčkou Ambiente jako dipem. |
6 | Dresing na salát Caesar Ambiente: Ančovičky nasekáme na pastu, oloupaný česnek nakrájíme nadrobno. Nelisujeme, česnek musí být opravdu nakrájený. V nerezové misce šleháme žloutky, ančovičky, bílý vinný ocet, třtinový cukr a dijonskou hořčici. Osolíme, opepříme a začneme za stálého šlehání po malých kapkách přilévat olivový olej. Nespěcháme, je opravdu důležité, abychom za rychlého šlehání olej přilévali velmi pomalu. Nakonec vmícháme nakrájený česnek. |
7 | Omáčka z manga a chilli Ambiente: Omytou a osušenou petrželovou nať nasekáme na kousky. |
8 | Mangové pyré a mangovou marmeládu dáme do mixéru a dojemna rozmixujeme na konzistenci hořčice. Přidáme sladký kečup Heinz, provensálské koření, sladkou mletou papriku, mletý koriandr, připravenou petrželovou nať, chilli koření, cayenský pepř, osolíme a dále mixujeme, dokud omáčka není hladká. |
9 | Je vhodné připravit si omáčku nejméně dvě hodiny předem, aby se chutě a vůně jednotlivých ingrediencí dobře spojily. |