Recept

Beefsteak protažený uzeným bůčkem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 46 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 16 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 49565

Ingredience

200 g Cibule
1 kg Fazole bílé
2 kg Hovězí svíčková
20 g Jalovec
250 g Máslo čerstvé
300 g Olej slunečnicový
20 g Pepř černý mletý
3 polévková lžíce Sůl
1 polévková lžíce Sůl mořská
150 g Vepřový bok uzený
Kuřecí základ Ambiente [47000]
4,5 ks Bobkový list
150 g Cibule
195 g Karotka
2,3 kg Kuřecí skelety
15 g Nové koření celé
30 g Olej olivový
1,5 g Pepř černý celý
3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

56% Kalorie 1,098 kcal
Kilojoule 4 595kJ
20% Sacharidy 71 g
71% Tuky 53 g
68% Sodík 1 g
122% Bílkoviny 69 g

Beefsteak protažený uzeným bůčkem postup přípravy receptu:

1

Den předem zalijeme studenou vodou jeden kilogram bílých fazolí a necháme je namočené přes noc.

2

Dále, také den předem, nakrájíme ze svíčkové 200 g steaky, které prošpikujeme plátkem dobrého uzeného bůčku. Takto připravené maso dáme marinovat na 12 hodin v nasucho opraženém a rozdrceném jalovci, drceném černém pepři a slunečnicovém oleji.

3

Druhý den fazole slijeme a opláchneme. Uvaříme z nich fazolovou kaši. Na olivovém oleji dorůžova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme fazole a koriandrové lístky. Zalijeme kuřecím základem Ambiente a na mírném ohni vaříme, až jsou fazole úplně měkké a popraskají. Uvařené fazole scedíme, rozmačkáme na kaši a podle chuti osolíme. Hotovou kaši uložíme v teple.

4

Potom rozpálíme gril a nakrájené steaky pečeme na stupeň medium na středním plameni asi 6-8 minut z každé strany. Správný steak by měl být vysoký 3-3,5 cm a neměl by se na grilu obracet více než jednou, hotový osolíme až na talíři hrubou mořskou solí.

5

Steaky servírujeme ozdobené plátkem čerstvého másla s fazolovou kaší, jinou přílohou může být brambora pečená ve slupce, rozříznutá a přelitá zakysanou smetanou s česnekem.

6

7

Kuřecí základ Ambiente [47000]:

8

Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.

9

Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

10

Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

11

Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.

12

Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.

Poznámka

V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování masa a namočení fazolí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept