Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami
Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 49600 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
300 g | Borůvky |
6 polévková lžíce | Cukr krupice |
6 polévková lžíce | Cukr moučkový |
20 g | Droždí |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2,2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
6 polévková lžíce | Perník |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 156g |
---|---|
Cholesterol | 90,8mg |
Draslík | 340,5mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 111,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami postup přípravy receptu:
1 | V misce do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít. |
2 | Ve velké míse pak z mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout. |
3 | Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. |
4 | Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme borůvky a krupicový cukr, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout. |
5 | Knedlíky vaříme v dostatečném množství mírně osolené vody přibližně 10 minut. Uvařené ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se. |
6 | Krkonošské borůvkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Knedlíky je možné podávat i přelité zakysanou smetanou.