Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek
Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 49601 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
150 g | Borůvky |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
250 g | Pšeničná krupice |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 163,0mg |
Draslík | 96,6mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 181,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pšeničná krupice, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek postup přípravy receptu:
1 | Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. |
2 | V míse do krupice přilijeme čtvrtlitr horkého mléka, promícháme, krupici necháme nabobtnat a vychladnout. |
3 | Žemle nakrájíme na malé kousky, osmažíme je v pánvi na trošce rozehřátého tuku, vyjmeme a také necháme vychladnout. |
4 | Vajíčko rozklepneme, z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek utřeme se špetkou soli a vmícháme ho s osmaženými kousky žemle do namočené vychladlé krupice. Pak k směsi ještě opatrně přimícháme sníh z bílku a vytvarujeme knedlíky, které necháme vařit přibližně 30 minut. |
5 | V malé pánvi bez tuku prudce opražíme 2 lžíce mouky, přilijeme k ní zbylé mléko a při stálém míchání získáme hladký bešamel, do kterého přisypeme borůvky. Omáčku ještě krátce povaříme, odstavíme z ohně a zjemníme přimícháním másla. |
6 | Uvařené knedlíky rozkrájíme na plátky, rozdělíme na servírovací talíře a podáváme přelité teplou borůvkovou omáčkou. |