Šumavské zamotance - rajnštrycle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 82 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské zamotance - rajnštrycle
Šumavské zamotance - rajnštrycle
Celkový čas: | 82 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 47 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49651 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kg | Brambory |
50 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Vaječná směs | |
50 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko plnotučné |
3 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 282,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 502,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šumavské zamotance - rajnštrycle postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme v 1.5 litru vody doměkka. Uvařené oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, mouku a těsto dobře promísíme. Přendáme na pomoučený vále a těsto důkladně vypracujeme, nesmí se lepit, podle potřeby můžeme přidat mouku. |
2 | Těsto rozválíme na sílu přibližně 6-7 mm a nakrájíme je na čtverečky 6 x 6 cm. Každý čtvereček úhlopříčně uprostřed rozřízneme jen 2 cm. Z každé protilehlé strany jeden roh čtverečku prostrčíme do rozříznutého otvoru. Takto upravené zamotance položíme do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut. |
3 | Mezitím v misce rozkvedláme vejce s mlékem a solí. Upečené motance přelijeme rozpuštěným máslem, rozkvedlanými vejci a znovu pečeme asi 5-7 minut na 220°C. Při dopékání musíme dát pozor, aby jsme motance nedopekli natvrdo. Upečené by měly být vláčné. |
4 | Podáváme je horké. |
Poznámka
K rajnštryclům podáváme podle chuti podmáslí, kysané mléko, acidofilní mléko a pod.