Jednoduchý recept

Šumavský recept na domácí kysané zelí

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 49993

Ingredience

60 g Cukr krupice
300 g Fenykl čerstvý
10 ks Jablka
6 polévková lžíce Jalovec
3 polévková lžíce Kmín celý
200 g Sůl
1 l Voda pitná
16 kg Zelí hlávkové bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

6% Kalorie 116 kcal
Kilojoule 485kJ
8% Sacharidy 27 g
1% Tuky 1 g
81% Sodík 2 g
8% Bílkoviny 5 g

Šumavský recept na domácí kysané zelí postup přípravy receptu:

1

Očištěné hlavičky zelí rozpálíme, vykrojíme košťály a na kruhadle najemno nakrájíme. Omyjeme kyselá jablka a nať fenyklu. Do mísy dáme sůl, cukr, kmín, jalovec a směs promícháme.

2

Do 20 litrového soudku postupně klademe vrstvy nakrájeného zelí, které lžičkou prosypáváme solnou směsí s jalovcem a vrstvy udusáváme (pěstí) tak dlouho, dokud se nezačne vylučovat šťáva. Mezi vrstvy poklademe snítky fenyklu a jablka.

3

Soudek naplníme do 4/5, voda ze zelí musí stát nad udusaným zelím. Zelí zatížíme dobře omytými kameny a přiklopíme. Soudek má kolem víka žlábek, který zalijeme vodou, aby se do soudku nedostal vzduch. Zelí necháme v teple při 20-22°C 3 dny, potom při teplotě 15°C 3-4 týdny. Vodu do žlábku případně dolijeme. Během kvašení je slyšet unikající bublavý vzduch.

4

Po této době kvašení je zelí připravené ke konzumaci.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept