Pečené nové brambory s bylinkami a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené nové brambory s bylinkami a zelím
Pečené nové brambory s bylinkami a zelím
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50083 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1,5 kg | Brambory rané |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
70 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
1 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 26,8mg |
Draslík | 555,6mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Kopr čerstvý, Pažitka, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brambory rané, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pečené nové brambory s bylinkami a zelím postup přípravy receptu:
1 | Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme. |
3 | Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí. |
4 | Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem. |
5 | Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme. |