Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50154 |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
9 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 hrst | Mandle |
250 ml | Mléko polotučné |
40 g | Mouka bezlepková |
100 ml | Olej stolní |
1 hrst | Ořechy lískové |
1 hrst | Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
2 g | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 198,6mg |
Draslík | 153,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 216,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Mandle, Olej stolní, Ořechy lískové, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka bezlepková, Rozinky tmavé, Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní postup přípravy receptu:
1 | Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením. |
2 | Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky. |
3 | Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála. |
4 | Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu. |
5 | Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění. |