Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím
Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50313 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
400 g | Zelí kysané |
Vařené uzené | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
4 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Sůl |
800 g | Uzené maso vařené |
1,7 l | Voda pitná |
Těsto | |
0,5 balení | Mouka žitná |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Vývar z uzeného masa |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 1,9mg |
Draslík | 156,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 59,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Zelí kysané, Bobkový list, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Uzené maso vařené, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vývar z uzeného masa nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím postup přípravy receptu:
1 | Omyté uzené maso dáme do hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme k němu bobkový list, celou očištěnou cibuli, nové a černé koření a maso pod poklicí vaříme pomalu 100 minut. Pokud je maso málo slané, přidáme do vody trochu soli. |
2 | Když je maso uvařené, vyjmeme ho z vývaru. Do mísy nasypeme hrubou žitnou mouku, přidáme 1 lžíci roztopeného sádla a postupně budeme přimíchávat chladný vývar z uzeného masa, podle potřeby 1-2 dl. Těsto dobře propracujeme, mělo by být tuhé. Sůl přidáme podle potřeby až nakonec. Těsto necháme 15 minut odpočinout, utvoříme malé koule, které uvaříme ve vývaru z uzeného masa. Vaříme je přibližně podle velikosti 12-15 minut. |
3 | Knedlíky dáme na talíře, přidáme k nim pokrájené maso na plátky, porci kysaného zelí a podáváme. |