Knedlíčky plněné mákem s vanilkovou omáčkou
50 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- Na makovou náplň
- 3gramyMák mletý
- 40gramůCukr krupice
- 1lžíceMed včelí
- 1lžíceRum
- 60gramůSušenky BeBe světlé jemné
- 75mililitrůMléko plnotučné
- 2lžíceČokoláda na vaření
- 1kusCukr vanilka
- Na obalení
- 3lžíceMák mletý
- 1lžíceCukr moučkový
- Na omáčku
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1gramCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na těsto
- 10gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 40gramůCukr krupice
- 300gramůTvaroh měkký
- 1kusCukr vanilka
- 150gramůStrouhanka
- 50gramůMouka polohrubá
- 0,5lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1005 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
54 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
3 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Den předem si začneme připravovat vanilkovou omáčku - do šlehačky vmícháme vanilkový a moučkový cukr, v rendlíku povaříme a přes noc necháme vychladit. Druhý den ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vmícháme mírně ušlehanou vychlazenou smetanu a umícháme středně hustou omáčku.
- 2Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák s cukrem a medem zahřejeme v rendlíku, přidáme drcené sušenky, vmícháme mléko, rum a na mírném plameni vymícháme kompaktní hmotu. Směs necháme odstát, poté přimícháme strouhanou čokoládu, vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z chladné hmoty vyvalujeme malé kuličky a dáme je zmrazit.
- 3Těsto na knedlíčky připravíme ušleháním vejce, žloutku, cukru krupice a vanilkového cukru ve vodní lázni. Do ušlehané pěny vmícháme citronovou šťávu, tvaroh, bílou strouhanku, vanilkový cukr a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce zatuhnout.
- 4Zmrazené makové kuličky balíme do připraveného těsta a vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 10 minut.
- 5Před podáváním makové knedlíčky obalíme v umletém máku smíchaném s cukrem. Podáváme přelité vanilkovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.