Recept

Rebarborový koláč z lineckého těsta

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 50464

Ingredience

Náplň
80 g Cukr krupice
60 g Máslo čerstvé
6 ks Reveň (Rebarbora)
Linecké těsto
50 g Cukr moučkový
20 g Cukr vanilka
13 g Kypřicí prášek do pečiva
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
1 ks Vejce slepičí
Vanilkový pudink
80 g Cukr krupice
0,5 l Mléko plnotučné
80 g Pudinkový prášek - vanilkový
Drobenka
60 g Cukr krupice
40 g Cukr vanilka
100 g Mouka pšeničná hrubá
100 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 862 kcal
Kilojoule 3 608kJ
33% Sacharidy 117 g
54% Tuky 41 g
6% Sodík 129 mg
20% Bílkoviny 11 g

Rebarborový koláč z lineckého těsta postup přípravy receptu:

1

Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut.

2

Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm.

3

Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě.

4

Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě.

5

Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč.

6

Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá.

7

Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme.

Poznámka

Čerstvě upečené linecké těsto se špatně krájí. Proto je nejlépe nechat koláč do druhého dne v lednici zvlhnout, aby upečené těsto bylo křehké. Potom ho nakrájet a servírovat.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept