Krémová polévka cuketová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka cuketová
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 50530 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Cuketa |
500 ml | Hovězí vývar základní |
20 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
140 g | Pstruh uzený |
2 ks | Šalotka |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 45,8mg |
Draslík | 897,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cuketa, Hovězí vývar základní, Olej rostlinný, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pstruh uzený, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka cuketová postup přípravy receptu:
1 | Cukety omyjeme a překrojíme podélně na poloviny. Jednu polovičku z každé cukety si zatím odložíme stranou, druhou polovinu rozkrájíme na malé kostičky. Oloupeme šalotku a stroužek česneku a obojí nasekáme nadrobno. Uzeného pstruha rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu zatím odložíme stranou, druhou nakrájíme na malé kousky. |
2 | Připravíme si hrnec, do kterého vložíme máslo a lžíci olivového oleje a zahřejeme. Vhodíme do hrnce nadrobno nasekanou šalotku a česnek a necháme zesklovatět. Přihodíme na kostičky nakrájené cukety a kousky uzeného pstruha. Dusíme asi 5 minut, poté přilijeme masový vývar a bílé víno. Lehce osolíme, opepříme, promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut vařit. |
3 | Mezitím na kostičky pokrájíme zbytek cuket. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cuketové kostičky na ni vhodíme. Opečeme je. |
4 | Odloženou polovinu pstruha také nasekáme na kostičky. Připravíme si smetanu a ušleháme ji. |
5 | Uvařenou polévku v hrnci rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a ještě ji po mixování přecedíme přes jemné sítko. Potom ji znovu zahřejeme na plotně, vlijeme ušlehanou smetanu a promícháme. |
6 | Servírujeme v hlubokých talířích, těsně před podáváním vsypeme opečené cuketové kostičky a kousky uzeného pstruha. |
Poznámka
Uzeného pstruha můžeme případně nahradit například uzeným žralokem či koruškou.