Jednoduchý recept

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Šumavská kulajda se zastřenými vejci 5 1
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 50732
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

0,5 kg Brambory
50 g Houby sušené
5 polévková lžíce Jíška instantní
0,5 kávová lžička Kmín celý
1 hrst Kopr čerstvý
50 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
1 špetka Pepř černý mletý
0,2 dl Smetana 12% (konzumní)
2 špetka Sůl
4 ks Vejce slepičí
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 335 kcal
Kilojoule 1 402kJ
7% Sacharidy 25 g
27% Tuky 20 g
12% Sodík 230 mg
29% Bílkoviny 16 g

Šumavská kulajda se zastřenými vejci postup přípravy receptu:

1

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do 1 l studené vody.

2

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky.

3

Do hrnce dáme houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme k nim brambory a kmín, podle chuti opepříme a osolíme a vaříme, až jsou houby i brambory měkké.

4

Do hrnce přimícháme smetanu, polévku zahustíme jíškou, dochutíme 1/2 lžící octa, zjemníme přimícháním másla a přisypeme nakrájený kopr.

5

V druhém hrnci přivedeme k mírnému varu lehce osolenou a octem okyselenou vodu a vkládáme do ní v naběračce rozklepnutá vejce. Vaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený uvařeným bílkem. Pak vejce vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou.

6

Polévku rozlijeme do servírovacích talířů, do každé porce přidáme jedno zastřené vejce a podáváme.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Šumavská kulajda se zastřenými vejci
Udělala jsem několik malých změn. Místo sušených jsem dala sterilované houby, ocet do polévky jsem už nedávala, protože houby byly naložené v kyselém nálevu a taky vejce se vařila ve vodě s přídavkem octa. Vejce jsem vařila tři minuty. Instantní jíšku nepoužívám, zahustila jsem nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve smetaně. Polévka je moc dobrá, doporučuju.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept