Šumavský slaný bramborový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavský slaný bramborový koláč
Šumavský slaný bramborový koláč
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50820 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
300 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Majoránka |
0,5 kg | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
100 g | Vepřové škvarky |
5 dl | Voda pitná |
Kvásek | |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
1 dl | Mléko polotučné |
0,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 60,4mg |
Draslík | 545,5mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Vepřové škvarky, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šumavský slaný bramborový koláč postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme v 5 dl vody doměkka. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme 0.5 kg hrubé mouky, 1 lžíci soli, vejce, majoránku, pepř, prolisovaný česnek, drobně pokrájené vepřové škvarky a 2 lžíce rozehřátého sádla. |
2 | Připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažného mléka s 0.5 lžíce mouky, 0.5 lžičkou cukru a rozdrobíme do něj 50 g droždí. Kvásek necháme vykynout a přidáme jej do mísy k bramborám. Těsto dobře promícháme. |
3 | Dortovou formu vymažeme 1 lžicí sádla, těsto nalijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 30 minut, pak povrch koláče potřeme rozpuštěným sádlem (1 lžíce) a koláč dopečeme (přibližně dalších 15 minut). |
4 | Upečený koláč se zlatou kůrkou necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. |