Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 50916 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
0,3 polévková lžíce | Libeček |
100 ml | Olej rostlinný |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
600 g | Vepřová panenka |
Na brambory | |
---|---|
500 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
0,3 kávová lžička | Pepř bílý |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na houby | |
400 g | Houby čerstvé |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Šalotka |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 199,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 256,3mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kerblík, Koriandr čerstvý, Olej rostlinný, Vepřová panenka, Brambory, Česnek, Pepř bílý, Sůl, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory postup přípravy receptu:
1 | Bylinky drobně nasekáme a promícháme s třemi lžícemi oleje. Směsí potřeme vepřovou panenku a pod fólií necháme přes noc marinovat. |
2 | Druhý den oloupeme syrové brambory, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a smetanu. Směs vlijeme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 130°C pečeme zhruba 70 minut. |
3 | Marinovanou panenku osolíme a zprudka osmažíme na zbylém oleji, až maso zezlátne. Maso přeložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 80°C necháme 15 minut zatáhnout. |
4 | V mezičase nakrájíme očištěné houby, šalotku, osolíme, opepříme a podusíme na másle. Zhruba dvě třetiny směsi odebereme a držíme na teple. Do zbylé směsi vlijeme smetanu a za občasného míchání vaříme, až se smetana zredukuje na polovinu. Poté smetanovou směs rozmixujeme dohladka. |
5 | Maso servírujeme nakrájené na plátky s přílohou gratinovaných brambor, které úhledně naporcujeme, a přelité smetanovou houbovou omáčkou a přidáme podušené houby. |