Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 50922 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na korpus | |
---|---|
220 g | Cukr krupice |
50 g | Hrozinky |
80 g | Kakao - prášek |
90 g | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
80 g | Olej rostlinný |
50 g | Ořechy vlašské |
50 ml | Rum |
7 ks | Vejce slepičí |
Na krém | |
250 g | Čokoláda hořká |
100 g | Cukr krupice |
5 g | Koření perníkové |
2 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na náplň | |
500 g | Banány |
80 g | Med včelí |
150 ml | Pomerančová šťáva |
Na polevu | |
250 g | Čokoláda hořká |
100 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Rum |
Na ozdobu | |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 586,7mg |
Draslík | 535,5mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 549,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,3mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kakao - prášek, Olej rostlinný, Ořechy vlašské, Rum, Vejce slepičí, Cukr krupice, Pomerančová kůra, Vaječný žloutek slepičí, Banány, Med včelí, Pomerančová šťáva, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hrubá, Čokoláda hořká, Smetana 33% (šlehačka), Čokoláda hořká, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou postup přípravy receptu:
1 | V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu. |
2 | Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky. |
3 | Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout. |
4 | V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne. |
5 | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky. |
6 | Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu. |
7 | Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou. |
8 | Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem. |