Jednoduchý recept

Karlovarský hovězí guláš

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Karlovarský hovězí guláš 5 1
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 50962

Ingredience

3 ks Cibule
600 g Hovězí maso zadní
0,5 l Hovězí vývar základní
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 špetka Paprika mletá pálivá
2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
1 špetka Pepř černý mletý
100 g Smetana 12% (konzumní)
50 g Sádlo škvařené
1 špetka Sůl
4 polévková lžíce Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 398 kcal
Kilojoule 1 666kJ
3% Sacharidy 11 g
31% Tuky 23 g
24% Sodík 477 mg
66% Bílkoviny 37 g

Karlovarský hovězí guláš postup přípravy receptu:

1

Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky.

3

V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli a pak přidáme kousky masa a přisypeme mletou papriku. Maso krátce za stálého míchání ze všech stran osmahneme, podlijeme polovinou vývaru, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je měkké.

4

Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme chvíli vařit, pak ji zahustíme moukou, přilijeme zbylý vývar, přimícháme smetanu a ještě asi 15 minut vaříme. Na konci vaření do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.

5

Guláš rozdělíme na porce, na každou dáme lžíci zakysané smetany a podáváme.

Poznámka

vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo vařená i dušená rýže.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Karlovarský hovězí guláš
Připravovala jsem na řepkovém oleji, místo sádla. Papriky doporučuji dát méně a mouky trošku více. Papriku dávám hned do cibulového základu, nechám jen zpěnit, zastříknu vodou, přidám maso které pak orestuji za všech stran. Někdo postupuje obráceně, že orestuje maso až zase do tuku a přidá papriku. Nevím, proč se má po vyjmutí masa nechat šťáva vařit, já okamžitě zahustila moukou rozšlehanou ve vývaru, toho jsem dala dle potřeby. Přidala jsem smetanu a následně nechala důkladně, pozvolna, za občasného promíchání vařit. Trvá to minimálně 20 minut, radějí déle, aby se ztratila moučná příchuť. Vynechala jsem zakysanou smetanu na povrch.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept