Polévka z mušlí po americku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z mušlí po americku
Polévka z mušlí po americku
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51027 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
1 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
500 g | Mušle slávky |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar z mušlí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 148,6mg |
Draslík | 789,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 5,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,1mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory, Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Olej rostlinný, Paprika červená, Pepř cayenský, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vývar z mušlí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z mušlí po americku postup přípravy receptu:
1 | Mušle dobře omyjeme, použijeme na lastury i kartáček, a necháme okapat. Vyřadíme pootevřené mušle. |
2 | Oloupeme cibuli a oškrábeme bramboru. Červenou papriku omyjeme a rozřízneme napůl. Odstraníme bílé žebroví s jadérky a pokrájíme papriku na menší kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na menší kousky. |
3 | Do kastrolu vlijeme olej a rozpálíme. Vhodíme na něj slaninu a necháme ji, dokud nezesklovatí. Přidáme cibuli a papriku a orestujeme, dokud se nerozvoní. Pak přilijeme do kastrolu vývar z mušlí, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut. |
4 | Připravíme hrnec, do kterého vlijeme vodu a vložíme do něj pařák. Na něj poskládáme zavřené mušle. Vaříme v páře, dokud se neotevřou. Ty, které se během vaření neotevřely, vyřadíme, jsou zkažené. Z otevřených mušlí vidličkou opatrně vybereme maso. |
5 | Vroucí vodou spaříme rajčata, odstraníme z nich slupku a rozkrájíme je na poloviny. Oddělíme z nich semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na menší kostičky, které pět minut před koncem vaření polévky vsypeme do kastrolu. |
6 | V misce rozmícháme smetanu, žloutek a citronovou šťávu. Vlijeme do vývaru, který potom hned sundáme z plotny a vsypeme do něho maso z mušlí. |
7 | Polévku rozdělíme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Vývar z mušlí se připravuje následovně: 1 kg očištěných mušlí dáme do 1 litru vody a přilijeme 250 ml suchého bílého vína. Přidáme kořenovou zeleninu a koření a 30 minut vaříme. Pak přecedíme na sítu vyloženém gázou. Maso z takto připravovaného vývaru je ovšem nepoživatelné.