Pudink z mrkve a hrášku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pudink z mrkve a hrášku
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51095 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
100 g | Hrachové lusky |
100 g | Hrášek mražený |
60 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Pepř bílý |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
3 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 238,0mg |
Draslík | 94,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr moučkový, Hrachové lusky, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pudink z mrkve a hrášku postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a oškrábeme mrkev a pokrájíme ji na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. |
2 | Rozehřejeme si v kastrolu dvě třetiny másla a vhodíme na něj kostičky cibule a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak přisypeme mrkev smíchanou s moučkovým cukrem. Pomalu dusíme. Lehce osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. |
3 | Opláchneme hráškové lusky a vhodíme je do hrnce s osolenou vodou. Povaříme asi 5 minut. Pak vodu z lusků scedíme a ochladíme je ve studené vodě. |
4 | Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dovnitř dáme kastrol s vodou, která bude mít ode dna hladinu ve výšce asi 3 centimetrů. |
5 | Uvařenou mrkev se smetanou vložíme do mixéru. Přidáme k ní vejce, žloutky a mražený hrášek. Osolíme, opepříme. Do nerezové mísy vymazané máslem vložíme několik hráškových lusků. Na ně vlijeme rozmixovanou hmotu. Nahoře na mísu položíme máslem pomazaný alobal, jehož povrch propícháme, aby dobře unikala pára. Postavíme misku na talíř do vodní lázně. Necháme v troubě 90 minut. |