Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy
Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51204 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
Těsto | |
100 g | Brambory |
10 g | Cukr krupice |
22 g | Droždí |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
Náplň | |
4 polévková lžíce | Brusinky |
50 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
80 g | Máslo čerstvé |
50 g | Ořechy lískové |
50 g | Ořechy vlašské |
60 g | Perník |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 71,3mg |
Draslík | 326,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,0mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 206,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Cukr moučkový, Brambory, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Cukr krupice, Ořechy lískové, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Brusinky, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům. |
2 | Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut. |
3 | Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. |