Pošumavský kynutý škvarkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pošumavský kynutý škvarkový koláč
Pošumavský kynutý škvarkový koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51223 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko plnotučné |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 g | Vepřové škvarky |
Náplň | |
60 g | Brusinky |
80 g | Cukr krupice |
500 g | Hrušky |
500 g | Jablka |
1,5 kávová lžička | Skořice mletá |
Na potření a posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Cukr vanilka |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 198,2mg |
Draslík | 362,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 63,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Hrušky, Jablka, Skořice mletá, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Vepřové škvarky, Brusinky, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pošumavský kynutý škvarkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do hrnečku dáme 0.5 dl mléka, kvasnice, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy prosátou hladkou mouku, rozemleté škvarky, cukr, sůl, žloutky a vzešlé kvasnice. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Rozválíme na placku silnou asi 2 cm a přeložíme, toto opakujeme ještě 2x, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat. |
2 | Mezitím omyjeme a oloupeme hrušky s jablky. Rozkrájíme je na poloviny, vyřízneme jádřince a nahrubo je nastrouháme. Sušené brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
3 | Těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm ve tvaru čtverce, přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Na střed těsta po celé délce poklademe nastrouhané ovoce, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami a těsto z obou stran přiložíme k sobě a střed i okraje těsta prsty dobře spojíme, aby nevytekla ovocná šťáva. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. V polovině pečení snížíme teplotu asi o 10 °C. |
4 | Upečený koláč necháme vychladnout, poté ho pokrájíme, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. |