Paštika z kachny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paštika z kachny
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51393 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
300 g | Máslo čerstvé |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
125 ml | Voda pitná |
Na fáš | |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 ks | Játra kachní |
4 kg | Kachna mražená |
2 cl | Likér pomerančový |
4 cl | Martell cognac |
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
8 ks | Pepř černý celý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Pistácie |
1 ks | Pomeranče |
3 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
30 g | Rozinky tmavé |
250 g | Sádlo syrové |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
250 g | Vepřový bok |
250 ml | Víno červené |
4 cl | Víno portské |
1 l | Voda pitná |
4 ks | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 111,7mg |
Draslík | 123,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Cibule, Játra kachní, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Pistácie, Pomeranče, Pomerančová šťáva, Sádlo syrové, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Vepřový bok, Víno červené, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Kachna mražená, Likér pomerančový, Martell cognac, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Rozinky tmavé, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Paštika z kachny postup přípravy receptu:
1 | Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky. |
2 | Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna. |
3 | Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra. |
4 | Do pomerančového likéru vložíme rozinky. |
5 | Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme. |
6 | Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla. |
7 | Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut. |
8 | Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme. |