Terina z jater po dánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Terina z jater po dánsku
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51395 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
700 g | Játra vepřová |
30 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
650 g | Sádlo syrové |
3 ks | Sardelové řezy |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
125 ml | Vývar telecí |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 290,9mg |
Draslík | 246,5mg |
Vláknina | 464,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Játra vepřová, Sádlo syrové, Sardelové řezy, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Terina z jater po dánsku postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny. |
2 | 350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto. |
3 | Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby. |
4 | Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor. |
5 | Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít. |
6 | Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky. |
Poznámka
Servírujeme nejlépe s bílou bagetou a brusinkovým kompotem.