Houbová polévka s haluškami
100 min.
Ingredience
- 50gramůHouby sušené
 - 1mililitrVoda pitná
 - 70gramůMrkev kořen
 - 70gramůPetržel kořen
 - 70gramůCeler bulvový
 - 200gramůBrambory
 - 1,6litryBujón houbový
 - 100gramůCibule
 - 2stroužkyČesnek
 - 120gramůŽampiony čerstvé
 - 1lžičkaSůl
 - 40gramůMouka pšeničná hladká
 - 1lžícePetržel - nať
 - 1lžícePaprika mletá sladká
 - 90gramůMáslo čerstvé
 - 0,25lžičkaKmín mletý
 - 0,25lžičkaPepř černý mletý
 
- Na halušky
- 50gramůMouka pšeničná hrubá
 - 1kusVejce slepičí
 - 1špetkaSůl
 - 1litrVoda pitná
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1493 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
114 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).
 - 2Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké.
 - 3V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.