Recept

Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 220 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 160 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 51595

Ingredience

3,5 kg Krůta
70 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Sůl
500 ml Voda pitná
Na posypání
50 g Mandle
30 g Máslo čerstvé
0,3 kávová lžička Paprika mletá sladká
Na nádivku
100 g Cibule
1 kávová lžička Citronová kůra
1 polévková lžíce Citronová šťáva
60 g Hrozinky
80 g Jablka
150 g Játra drůbeží
150 g Kompot brusinkový
100 g Mandle
100 g Meruňky sušené
2 špetka Muškátový oříšek
2 polévková lžíce Olej rostlinný
0,3 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 ks Rohlíky bílé
80 ml Sherry brandy
150 g Slanina vepřová
80 ml Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička Sůl
Na omáčku
150 g Kompot brusinkový
80 ml Pomerančová šťáva
80 ml Sherry brandy
80 ml Smetana 33% (šlehačka)
Na hrušky
2 polévková lžíce Citronová šťáva
400 g Hrušky
60 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

57% Kalorie 1,131 kcal
Kilojoule 4 731kJ
13% Sacharidy 47 g
123% Tuky 92 g
28% Sodík 560 mg
207% Bílkoviny 116 g

Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce postup přípravy receptu:

1

Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.

2

Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu.

3

Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet.

4

Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut.

5

Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy.

6

Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple.

7

Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept