Černý kořen v pikantní omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Černý kořen v pikantní omáčce
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51609 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2,5 dl | Bujón zeleninový |
600 g | Černý kořen |
1 špetka | Cukr krupice |
2,5 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
7 dl | Mléko polotučné |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2,5 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
3 špetka | Sůl |
80 g | Sýr Čedar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 84,8mg |
Draslík | 589,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Černý kořen, Cukr krupice, Sůl, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř 4 barev, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Černý kořen v pikantní omáčce postup přípravy receptu:
1 | Očistíme, omyjeme a oškrábeme černý kořen, vložíme ho do hrnce s mlékem a necháme ho máčet asi 1 hodinu. Poté ho vyjmeme, nakrájíme na kousky dlouhé asi 4-5 cm a promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Kořen necháme okapat. |
2 | V hluboké větší pánvi si rozpustíme máslo, dáme na něj černý kořen, promícháme, přilijeme zeleninový bujón a pod pokličkou kořen dusíme asi 15-20 minut doměkka. |
3 | Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr. V misce rozmícháme zakysanou smetanu s kukuřičným škrobem (Maizenu), přimícháme drcený pepř 4 barev a směs vlijeme k černému kořeni. Za stálého míchání pomalu vaříme 1 minutu. Když omáčka začne houstnout, odstavíme hrnec z plotny. Přimícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, cukrem a podáváme. |