Salát kadeřavý s gorgonzolou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát kadeřavý s gorgonzolou
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51657 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
1 ks | Hrušky |
30 g | Oříšky piniové |
150 g | Salát kadeřavý |
100 g | Sýr Gorgonzola |
Na zálivku | |
---|---|
2 polévková lžíce | Ocet bílý vinný |
2 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Pomeranče |
1 špetka | Sůl |
30 g | Sýr Gorgonzola |
1 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 66,7mg |
Draslík | 944,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,5mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Hrušky, Oříšky piniové, Pomeranče, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Salát kadeřavý, Sýr Gorgonzola, Pepř černý mletý, Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet bílý vinný, Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Salát kadeřavý s gorgonzolou postup přípravy receptu:
1 | Salát omyjeme, rozebereme na listy a necháme okapat. |
2 | Z fenyklu oddělíme výhonky ze střední části a nasekáme je nadrobno. Pak je odložíme stranou pryč. Celou fenyklovou hlízu potom omyjeme, přepůlíme a nakrájíme na nudličky. |
3 | Omyjeme a oloupeme hrušku, vyřízneme z ní jádřinec a rozkrájíme ji na měsíčky. Zakapeme citronovou šťávou. |
4 | Na suché teflonové pánvi si opražíme nasekané piniové oříšky. |
5 | Nožem namočeným ve studené vodě si na malé kostičky rozkrájíme gorgonzolu. |
6 | Přichystáme si zálivku. Do misky rozmačkáme 30 g gorgonzoly, přidáme zakysanou smetanu, ocet, šťávu z poloviny pomeranče a olej. Šleháme, dokud nevznikne hustá krémovitá omáčka, kterou pak podle chuti osolíme a opepříme. |
7 | Zálivkou přelijeme salát, hrušku a fenykl v misce a lehce promícháme. Zasypeme opraženými piniovými oříšky, kostičkami gorgonzoly a najemno posekanými výhonky fenyklu. |
Poznámka
Kadeřavý salát můžeme nahradit polníčkem. Použijeme-li jiný plísňový sýr než gorgonzolu, nedáváme ho do zálivky.