Moravský zelný guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravský zelný guláš
Moravský zelný guláš
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 51697 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 kg | Brambory |
1 ks | Cibule |
0,5 kg | Hovězí maso přední |
1 špetka | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 83,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 199,3mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Hovězí maso přední, Kmín drcený, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moravský zelný guláš postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. |
2 | Hlávkové zelí opláchneme studenou vodou a rozkrájíme nadrobno. |
3 | Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. |
4 | V hrnci rozehřejeme sádlo, osmažíme v něm nakrájenou cibuli, kterou dochutíme kmínem a mletou paprikou. Poté přidáme kousky masa a za občasného míchání dusíme ve vlastní šťávě. Osolíme, opepříme, přimícháme rajčatový protlak a vše zalijeme vařící vodou a dusíme pod pokličkou, až maso změkne. Měkké maso z hrnce vyndáme, do hrnce přisypeme mouku a za stálého míchání ji orestujeme. Přilijeme horkou vodu, provaříme, přidáme nakrájené brambory a zelí a vše vaříme přibližně 20 minut. Do hrnce poté vrátíme maso, promícháme, necháme prohřát a podáváme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou je chléb.