Francouzský meruňkový koláč

60 min.
Francie

Ingredience

    • 1000gramůKompot meruňkový
    • 3lžíceCitronová šťáva
    • 125mililitrůVoda pitná
    • 60gramůCukr krupice
    • 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
    • 1lžíceMartell cognac
    • 500gramůKrém cukrářský
    • 30gramůMandle plátky
  • Těsto
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
426 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
16 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
40 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii necháme 30 minut v chladničce.
  • 2
    Na pracovní desce těsto rozválíme a vyložíme jím větší kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5-10 minut.
  • 3
    Meruňky vložíme rozkrojenou stranou dolů do kastrolu. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, přisypeme cukr a pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme na papírovou utěrku a šťávu uchováme.
  • 4
    Upečený, vychladlý korpus potřeme cukrářským krémem a povrch uhladíme. Na krém položíme meruňky řeznou stranou dolů.
  • 5
    V misce smícháme kukuřičnou mouku s koňakem a přilijeme meruňkovou šťávu. Směs v kastrůlku povaříme do zhoustnutí a přidáme opražené plátky mandlí.
  • 6
    Vzniklou polevou potřeme meruňky a koláč necháme vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.