Kukuřičná polévka se smetanou

0 0
Česko
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut

Autor: DANAE ID receptu:51789

Ingredience

100 g Anglická slanina
1 ks Bobkový list
2 ks Brambory
1 stroužek Česnek
200 g Kukuřice cukrová nakládaná
150 ml Mléko polotučné
1 hrst Pažitka
2 g Pepř černý mletý
1 hrst Petržel - nať
1 kávová lžička Smetana 33% (šlehačka)
2 g Sůl
2 g Tymián sušený
100 ml Voda pitná
2 l Vývar drůbeží

Nutriční hodnoty

40% Kalorie
795kcal
Kilojoule 3 325kJ
6% Sacharidy
20g
31% Tuky
23g
23% Bílkoviny
13g
99% Sodík
2,0g
Uhlovodany 19g
Cholesterol 21,6mg
Draslík 387,1mg
Vláknina 5g
Vitamín A 503,9mg
Vitamín B6 0,2mg
Vitamín B12 0,0mg
Vitamín C 16,6mg
Vitamín E 0,1mg
Vápník 0,0mg
Železo 2,8mg
Kompletní hodnoty

Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Česnek, Kukuřice cukrová nakládaná, Pažitka, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.

Suroviny Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Postup

1

Česnek utřeme, cibuli nasekáme najemno, slaninu nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na malé kostky. Pažitku nasekáme nadrobno. Kousky slaniny vyškvaříme ve vlastní šťávě a odložíme na konečnou úpravu. Do tuku po slanině dáme nasekanou cibuli, utřený česnek, kousky celeru a tymián a ochutíme solí a pepřem. Vše zalijeme 100ml vody a krátce podusíme. P

2

otom přidáme nakrájené brambory, kukuřičná zrna, bobkový list a polévku zalijeme 2 litry kuřecího vývaru. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.

3

Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, vyjmeme bobkový list, polévku zahustíme tak, že část brambor rozmačkáme, a do polévky přilijeme mléko a lžičku smetany a polévku prohřejeme. Kukuřičnou polévku podáváme horkou tak, že do talířů nasypeme orestovanou slaninu anasekanou pažitku.

Komentáře a hodnocení

 
TOPlist