Kukuřičná polévka se smetanou

0 0
Česko
  • Doba přípravy: 50 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet osob: 4
Autor: DANAE ID receptu: 51789
Ingredience
Nutriční tabulka - pro jednu porci
Kalorie 795 kcal (40 % DDD)
Kilojouly 3 325 kJ
Bílkoviny 13 g (23 % DDD)
Sacharidy 20 g (6 % DDD)
Tuky 23 g (31 % DDD)
Uhlovodany 19 g (7 % DDD)
Cholesterol 21,6 mg (7 % DDD)
Draslík 387,1 mg (19 % DDD)
Sodík 2 g (99 % DDD)
Vláknina 5 g (18 % DDD)
Vitamín A 503,9 mg (62987 % DDD)
Vitamín B6 0,2 mg (14 % DDD)
Vitamín B12 0,0 mg (0 % DDD)
Vitamín C 16,6 mg (21 % DDD)
Vitamín E 0,1 mg (1 % DDD)
Vápník 0,0 mg (0 % DDD)
Železo 2,8 mg (20 % DDD)
Kompletní hodnoty

Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Česnek, Kukuřice cukrová nakládaná, Pažitka, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.

Suroviny Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

  • Česnek utřeme, cibuli nasekáme najemno, slaninu nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na malé kostky. Pažitku nasekáme nadrobno. Kousky slaniny vyškvaříme ve vlastní šťávě a odložíme na konečnou úpravu. Do tuku po slanině dáme nasekanou cibuli, utřený česnek, kousky celeru a tymián a ochutíme solí a pepřem. Vše zalijeme 100ml vody a krátce podusíme. Potom přidáme nakrájené brambory, kukuřičná zrna, bobkový list a polévku zalijeme 2 litry kuřecího vývaru. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut. Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, vyjmeme bobkový list, polévku zahustíme tak, že část brambor rozmačkáme, a do polévky přilijeme mléko a lžičku smetany a polévku prohřejeme. Kukuřičnou polévku podáváme horkou tak, že do talířů nasypeme orestovanou slaninu anasekanou pažitku.

Přidat komentář

Abyste mohli komentovat recept, musíte se přihlásit.

 

Tipy z kuchařova rádce

Zdroj vitamínu C

Neloupejte nové brambory, raději je vydrhněte kartáčkem. Bramborová slupka je plná vitamínu C.

Odběr novinek emailem

 
TOPlist