Květáková polévka jemná

160 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
176 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
11 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky, zalijeme 2/5 dávky vody, uvaříme doměkka a prolisujeme.
  • 2
    Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou vody, mírně osolíme a vaříme zvolna nejméně 2 hodiny.
  • 3
    Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou kořenovou zeleninu, nakrájenou na tenčí plátky. Uvaříme doměkka a scedíme.
  • 4
    Dávku prosáté mouky za občasného míchání na sucho opražíme a poté ji za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny a zbylým odvarem z květáku.
  • 5
    Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
  • 6
    Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
  • 7
    Nakonec do polévky přidáme prolisovaný květák a znovu ji krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.
  • 8
    Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.