Vařená bezinková šťáva - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená bezinková šťáva
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 52009 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
2,5 kg | Bezinky |
800 g | Cukr krupice |
20 g | Kyselina citrónová |
2 dl | Rum |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 234,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bezinky, Cukr krupice, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Vařená bezinková šťáva postup přípravy receptu:
1 | Bezinky dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Delší stopky odstřihneme. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vložíme bezinky, přimícháme kyselinu citrónovou a hrnec odstavíme z plotny. Zakryjeme poklicí a bezinky necháme 24 hodin luhovat. |
3 | Vyluhované bezinky scedíme a šťávu zachytíme. Bezinky pomeleme na strojku na ovoce a získanou šťávu přidáme k zachycenému výluhu. |
4 | Na 1 litr šťávy přidáme celý vanilkový lusk, 800 g cukru a vaříme asi 10 minut, jen do doby, až se cukr úplně rozpustí. Nakonec přimícháme rum. |
5 | Horkou šťávu nalijeme přes trychtýř se sítkem do čistých lahví, dobře uzavřeme a odložíme na tmavé chladné místo. |