Fusilli se slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fusilli se slávkami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 52103 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
25 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Pažitka |
200 g | Šunka dušená |
Na slávky | |
---|---|
1,8 kg | Mušle slávky |
1 ks | Šalotka |
140 ml | Víno bílé |
Na omáčku | |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Pórek |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na těstoviny | |
20 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Těstoviny Fusilli |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 133g |
---|---|
Cholesterol | 180,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,9mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pažitka, Mušle slávky, Šalotka, Víno bílé, Sůl, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Šunka dušená, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Olej olivový, Těstoviny Fusilli mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Fusilli se slávkami postup přípravy receptu:
1 | Rozpůlené pórky opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na proužky. Šunku nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme nadrobno. |
2 | Do hrnce vlijeme víno, přidáme šalotku, slávky a pod poklicí prudce vaříme zhruba 5 minut. Poté necháme vychladnout a otevřené slávky vyloupeme. Vývar přecedíme přes husté sítko a odložíme. |
3 | V kastrolu smícháme smetanu se solí, pepřem, vmícháme pórek a pod poklicí na mírném plameni za občasného míchání dusíme zhruba 10 minut. |
4 | V mezičase ve vroucí osolené vodě s olejem uvaříme těstoviny na skus. Uvařené slijeme a necháme okapat. |
5 | Ke svařené smetaně přidáme vyloupané slávky, přilijeme asi 120 ml vývaru, který jsme přecedili a povaříme 4 minuty. |
6 | V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme okapané těstoviny, šunku a za stálého míchání zahřejeme. K horkým těstovinám přidáme slávky ve smetaně, posypeme pažitkou a podáváme. |