Srnčí kýta na žampiónech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srnčí kýta na žampiónech
Srnčí kýta na žampiónech
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 52124 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
100 g | Slanina vepřová |
800 g | Srnčí kýta |
1 špetka | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 41,0mg |
Draslík | 212,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Pivo světlé 10% 3,9% obj., Srnčí kýta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Srnčí kýta na žampiónech postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na proužky. Žampióny očistíme, omyjeme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. |
2 | Srnčí kýtu omyjeme, osušíme, prošpikujeme ji slaninou, opepříme a osolíme. Pak ji vložíme do pekáče s rozpuštěným máslem, podlijeme pivem a trochou vody a v předehřáté troubě ji pečeme doměkka. Maso během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme vodu. |
3 | Měkké maso z pekáče vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šťávu vydusíme, osmažíme na ní nakrájené žampióny, pak ji zaprášíme moukou, naředíme vodou, dochutíme pepřem a solí a krátce převaříme. Do šťávy dáme plátky masa a krátce je prohřejeme. |
4 | Srnčí kýtu na talířích přelijeme šťávou a podíváme s opečenými bramborami. |
Poznámka
Čerstvé žampióny můžeme nahradit žampióny sterilovanými, které před přípravou důkladně opláchneme studenou vodou.